Eckbos Legat har tatt initiativ til – og finansiert – utgivelsen av bok om den norske kunstneren Thorvald Hellesen.

Arnoldsche forlag ved Dirk Allgaier og Dag Blakkisrud, medredaktør og -forfatter - Foto: Maria Kleppe Vihovde
Arnoldsche forlag ved Dirk Allgaier og Dag Blakkisrud, medredaktør og -forfatter - Foto: Maria Kleppe Vihovde

Thorvald Hellesen - Norges første kubist

Publisert 01.07.2022

Artikkelen er merket med: Eckbo

Boken ble lansert på et arrangement i Villa Eckbo 2. mai 2022 i regi av Arnoldsche Art Publishers og Eckbos Legat. Fra presseinvitasjonen har vi sakset følgende om Hellesen:

«I løpet av et kort, men intenst, liv skapte den norske kunstneren Thorvald Hellesen en unik oeuvre som består av oljemalerier, akvareller, gouacher, tegninger, plakater og tekstiler. Selv om han regnes som Norges første kubist, er Hellesen fortsatt ukjent for mange.

Hellesens møte med kubismen intraff kort tid etter at han flyttet til Paris tidlig i 1910-årene. Her ble han en del av i La Section d’Ore, en kunstnergruppe som videreutviklet Pablo Picassos og Georges Braques kubistiske revolusjon, og skapte en ny kubistisk bevegelse som la vekt på en intensivert fargebruk og simultant perspektiv. Mange av ettertidens mest kjent kubister var tilknyttet La Section d’Ore, blant andre Robert Delaunay, Francis Picabia, František Kupka, og ikke minst Hellesens nære venn og inspirator, Fernand Léger."

- «Da vi begynte å utvikle bokprosjektet tidlig i 2018, hadde vi et forsiktig mål: å redde Thorvald Hellesens verk fra å bli glemt i kunsthistorien. Vi ønsket å publisere de kjente og ukjente verkene hans i en bred kontekst, der Hellesens liv og virke kunne betraktes både fra et norsk og internasjonalt perspektiv» sier bokas redaktører Dag Blakkisrud og Matthew Drutt.»

Villa Eckbo på Slemdal, som er tegnet av Arnstein Arneberg, tilhørte i sin tid Hellesens nære venner og mesener Alice Mary og Eivind Eckbo. Hellesen hadde i perioder sitt atelier i villaens tredje etasje.

Abstrakt kunst var en av legatstifter Eivind Eckbos mange interesser, og det førte blant annet til at han ga Hellesen flere oppdrag. Hellesen utførte bl.a. Alice Mary og Eivind Eckbos portretter i 1914, og utsmykket Sjøfartsbygningen med murale malerier i kubistisk inspirert art deco stil i årene 1923-1928.

Om forfatterne:

Matthew Drutt er en amerikansk kurator og forfatter som har spesialisert seg på modernisme og samtidskunst. Han har tidligere jobbet som kurator ved Salomon R. Guggenheim Museum, the Menil Collection i Houston og Fondation Beyeler i Sveits. Han er for tiden involvert i flere utgivelser for arnoldsche Art Publishers. Drutt ble i 2006 tildelt Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres av den franske regjeringen.

Hilde Mørch er kunsthistoriker med magistergrad fra Universitetet i Oslo. Hun jobber som kurator, konsulent, forfatter og redaktør. Mørch har tidligere arbeidet ved Lillehammer Kunstmuseum, Astrup Fearnley Museet og Museet for samtidskunst. Hennes siste utstillingsprosjekt, «Charlotte Wankel og L´Esprit Nouveau. Kambo-Kristiania-Paris-Oslo», ble vist på Galleri F15 i 2019, fulgt av en bok med samme tittel, publisert på Forlaget Press.

Dag Blakkisrud er forfatter, kurator og museumspedagog, Han er utdannet bl.a. fra Freie Hochschule für Geisteswissenschaft, Goetheanum i Basel og har hatt kuratoroppdrag og vært prosjektleder for en rekke utstillinger i museer i inn- og utland. Blakkisrud debuterte som forfatter i 1994 med diktsamlingen Av Jamil Pasjas Orden på Aschehoug Forlag og har siden publisert tekster og bøker om bl.a. kunst og arkitektur.

Boken er til salgs på utvalgte museumsbutikker, og i en rekke nettutsalg – f.eks. her: https://www.norli.no/thorvald-hellesen

På forlagets nettsider kan du laste ned utdrag av boken på norsk og pressmelding både på tysk og engelsk; https://arnoldsche.com/en/press/thorvald-hellesen/